erfgoedobject

Interbellumwoning met bijgebouwen

bouwkundig element
ID
87870
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87870

Juridische gevolgen

Beschrijving

Interbellumwoning als uitbreiding van een oorspronkelijk 19de-eeuws woonhuis met aanpalende berging of stalling. In de oorspronkelijke configuratie weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1835) en op een 19de-eeuwse kadastrale kaart uit het Rijksarchief te Brugge. Kleine met gras begroeide voortuin, afgezet door een deels bewaard betonnen hekken. Dubbelhuis van bruine baksteen onder een vernieuwd zadeldak met mechanische pannen. Parement van oranje baksteen in combinatie met donkergrijze baksteen voor de plint, de hoekkettingen, de muizentandfries en de rechthoekige panelen met ingewerkte figuratieve tegels op de borstweringen. Openingen met afgeronde bovenhoeken en strekken. Centrale voordeur onder een kleine, betonnen luifel. Overal vernieuwd hedendaags schrijnwerk. Bepleisterde westgevel.
Rechts resteert nog het oorspronkelijke bijgebouw op een L-vormige plattegrond en aan de Wollestraat nog een tweede gebouw. Verankerde, witgeschilderde baksteenbouw op een zwart gepikte plint. Twee parallel achter elkaar gelegen volumes onder een pannen zadeldak (nok evenwijdig met de Erkegemstraat); aan de kant van de Erkegemstraat loopt het dakvlak verder confer overdekte stapelruimte of mogelijk als wagenhuis. Gevels aan de kant van de Wollestraat met vensters, grote schuifpoort en laadluik.

  • Rijksarchief Brugge, Kaarten en plannen Mestdagh, nummer 1099: Plan van eigendommen, eigendom van de weduwe van J. van den Wouwere geboren Isabelle Beaucourt en Jeannette Beaucourt, 19de eeuw.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Interbellumwoning met bijgebouwen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87870 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.