erfgoedobject

Kleine hoeve

bouwkundig element
ID
87873
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87873

Juridische gevolgen

Beschrijving

Kleine 19de-eeuwse hoeve bestaande uit losse, in mekaars verlengde gelegen bestanddelen, gelegen ten noorden van de autosnelweg Brussel-Oostende (E40) op het einde van het oorspronkelijke tracé van de Erkegemstraat. Deels met gras begroeid erf toegankelijk via een voetgangersdoorgang tussen twee slanke, wit beschilderde pijlers met een roodgeschilderde bolbekroning (vernieuwd hekken). Ten noordoosten aanpalend, begraasd perceel met twee fruitbomen.
Nog geen bebouwing weergegeven op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778). De schuur staat wel reeds afgebeeld op het primitief kadasterplan (circa 1835). Zelfde situatie op een 19de-eeuwse kadastrale kaart uit het Rijksarchief te Brugge en op de kaart van het Dépôt de la Guerre van circa 1865. Het boerenhuis verschijnt pas op de kaart van het Militair Cartografisch Instituut (circa 1880).

Witgeschilderde baksteenbouw op een heden grijsgeschilderde plint. Aan straatzijde een schuur, dwars op de rijweg gelegen. In het verlengde (maar niet aanpalend) ligt het woonhuis. Schuur met laag aflopend dak met Vlaamse pannen; aan de erfzijde, toegangsdeur onder een hoger opgetrokken sleepdakje. Boerenhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak; woning van het dubbelhuistype met licht getoogde, beluikte vensters ter hoogte van de begane grond. Tegen beide zijgevels ligt een lager, aanpalend volume onder een lessenaarsdak, aan de erfzijde voorzien van één beluikt venster.

  • Rijksarchief Brugge, Kaarten en plannen Mestdagh, nummer 1099: Plan van eigendommen, eigendom van de weduwe van J. van den Wouwere geboren Isabelle Beaucourt en Jeannette Beaucourt, 19de eeuw.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kleine hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87873 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.