erfgoedobject

Kapel van Erkegem

bouwkundig element
ID
87875
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87875

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapel van Erkegem
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

In de volksmond zogenaamd Kapel van Erkegem. Veldkapel, toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw, daterend van 1888 confer opschrift. De kapel is gebouwd op vraag van de familie Taveirne, die belooft een kapel te bouwen om een genezing te bekomen; de bede wordt echter niet verhoord. Pastoor Dambre doet voor de bouw een omhaling bij de bevolking. Volgens de kadastrale gegevens wordt de kapel opgetrokken door Vanreybrouck Carolus, zaakwaarnemer te Oostkamp. In 1988 wordt, ter ere van het honderdjarige bestaan, een herdenkingsplechtigheid gehouden. Naar verluidt is de kapel in 1994 zwaar beschadigd door een aanrijding van een vrachtwagen en wordt de kapel bijgevolg in de loop van 1995 gerestaureerd.

Kleine, bakstenen kapel op rechthoekige plattegrond met driezijdige koorafsluiting; zadeldak met mechanische pannen. Puntgeveltje onder een houten, overkragende dakrand bekroond met een ijzeren kruis. Boven de geprofileerde, spitsbogige ingang, opschrift op een metalen banderol "O MARIA WEES ONZE TOEVLUCHT IN ALLE KWALEN"; ijzeren hekken als afsluiting. Zijgevels met steunberen en een tussenliggend spitsboogvenster.
Beschilderd interieur deels met imitatievoegen. Altaar achter het hekwerk onder een balk met opschrift "GELOOFD ZIJ JESUS CHRISTUS 1888". Cementtegels als vloerbedekking en een houten spitsboogvormige overwelving. Altaar: houten sokkel met beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes (confer opschrift) onder een krans met de woorden "IK BEN D' ONBEVLEKTE ONTVANGENIS". Aan weerszijden voor het altaar een zijbank.

  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Oostkamp, in Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Oostkamp-Outrijve, Assebroek, 2005.
  • DEMULDER J., De kapellen te Oostkamp, in Heemkundige Kring Oostkamp, nummer 4, jaargang 2, 2001, p. 15-16.
  • PLASSCHAERT D., Jan Demulder, voorzitter heemkundige kring Oostkamp, in Honderd parochiebabbels uit Kerk en Leven, 2002-2004, Deel I (1-50), Oostkamp, 2004, p. 38.
  • S.N., Honderdjarig bestaan kapel Erkegem herdacht, in De Merel, jaargang 18, nummer 2, p. 1988, p. 60.
    Kapellen, in Onze parochie, Oostkamp, 1953, p. 17.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kapel van Erkegem [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87875 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.