erfgoedobject

Hoeve Ter Dolage

bouwkundig element
ID
87881
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87881

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Ter Dolage
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

18de-eeuwse hoeve "Ter Dolage". Hoevebenaming toegekend in 1975, naar aanleiding van de actie van de Heemkundige Kring van Oostkamp, en verwijzend naar de plaats "Doolaghe" te Oostkamp, volgens De Flou voor het eerst vermeld in de 15de eeuw. Gelegen op het einde van een zuidelijke zijarm van de Everaertstraat, vlakbij de Dolagestraat.

Historische hoeve, waarvan het boerenhuis en de grote stal reeds staan afgebeeld op de Kabinetskaart der Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778). In 1859 registreert het kadaster de bouw van een later afgebroken bakhuis en in 1928 wordt de kleine stal ten noorden van het woonhuis gebouwd. Boerenhuis volgens het kadaster vergroot in 1941, doch vermoedelijk grondig verbouwd met gedeeltelijk behoud van het oorspronkelijke gebouw confer vroegere sporen. In 1950 bouwt men een hangar.
Verankerd bakstenen boerenhuis onder een zadeldak met pannen. Zuidgevel met een wit beschilderde plint met openingen onder betonnen lateien; witgeschilderde gevel aan de kant van het erf (westzijde) van drie traveeën. Aan de oostkant, lage aangebouwde stallen met onder meer garage. Grote stal uit de 18de eeuw, gelegen tussen het boerenhuis en de Dolagestraat en quasi dwars op het woonhuis georiënteerd; verankerde baksteenbouw onder een licht overkragend pannen zadeldak. Wit beschilderde voorgevel op een zwart gepikte plint, voorzien van verscheidene staldeuren en kleine vensters. Lage uitbreiding tegen de zuid- en de westgevel. Kleine stal; wit beschilderde baksteenbouw onder een pannen zadeldak met aan de voorzijde een centraal dakvenster met laadluik. Roodgeschilderd houtwerk.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Oostkamp, 1859/24, 1928/38, 1941/68, 1950/21.
  • DE CRAEMER W., Hoevebenaming, Nieuwe benaamde hoeven in Oostkamp, in De Merel, jaargang 9, nummer 2, 1979, p. 23.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Brugge, 1923, deel III, kolom 402.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve Ter Dolage [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87881 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.