erfgoedobject

Arentshoeve

bouwkundig element
ID
87883
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87883

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Arentshoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

"Arentshoeve", zeker opklimmend tot de 18de eeuw, naar alle waarschijnlijkheid gebouwd in functie van het recht er tegenover gelegen buitengoed, later geëvolueerd tot het kasteel "Macieberg" (confer nummer 2). Hoeve met losse bestanddelen eertijds gelegen langs de zeker 18de-eeuwse dreef, die het kasteel rechtstreeks verbond met het centrum van Oostkamp. Hoevebenaming toegekend in 1975, naar aanleiding van een actie van de Heemkundige Kring van Oostkamp, en verwijzend naar de familie Arents de Beerteghem die in de 19de en 20ste eeuw eigenaar was van het kasteel en de hoeve.

Historiek

Eerste gekende weergave van de site op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778). De hoeve bestaat al uit een parallel met de straat gelegen schuur en ten zuiden ervan een dwars op de weg georiënteerde vrijstaande vleugel. Op het primitief kadasterplan (circa 1835) wordt voor het eerst het huidige boerenhuisje afgebeeld en op een kaart van circa 1900 uit de Collectie Janssens de Bisthoven uit het Stadsarchief van Brugge wordt er een tweede landgebouw ten zuiden van het boerenhuis en een bakhuis achter het boerenhuis weergegeven. In 1896 is de hoeve (en het kasteel) eigendom van Aquilin Arents de Beerteghem-de Thibault de Boesinghe.
In 1964 registreert het kadaster de vergroting van de verscheidene hoevegebouwen in opdracht van Fernand Janssens de Bisthoven-de Peelaert.

Beschrijving

Historische hoeve toegankelijk via een onverharde erfoprit en bestaande uit een begin 19de-eeuws boerenhuis, een 18de-eeuwse schuur en een 18de-eeuwse stalgebouw. Verankerde, witgeschilderde baksteenbouw op zwart gepekte plint onder vernieuwde, licht overkragende, pannen zadeldaken. Boerenhuisje van drie traveeën met rechthoekige openingen onder strekken; beluikte vensters met rood-witgeschilderd houtwerk. Boerenhuis recent sterk uitgebreid in oostelijke richting. Schuur met zuidelijke zijgevel met gedicht uilengat en luchtsleuven, noordelijke zijgevel met segmentboogvormige poort, venster en een bovenliggend laadluik. Straatgevel eveneens voorzien van o.m. een segmentboogvormige poort. Achterin gelegen stalvolume moeilijk zichtbaar vanop de openbare weg. Vermoedelijk zwaar verankerd gebouw met enkel een wit beschilderde kopgevel.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Oostkamp, 1896/19, 1964/38.
  • Rijksarchief Brugge, Kaarten en plannen Mestdagh, nummer 1074: Figuratieve kaart van gronden en bossen onder de heerlijkheid Nieuwenhove, het Houtse, Buskensambacht en Oostkamp, eigendom van Guillaume van de Bogaerde, heer van Merelbeke, eind 18de eeuw.
  • Rijksarchief Brugge, Verzameling kaarten en plannen, nummer 1618: Kadastrale plannen van Sijsele, Oostkamp, Zedelgem en Sint-Kruis, 1810 (Sectie H).
  • Stadsarchief Brugge, Collectie Janssens de Bisthoven II, I, nummer 28: Oostkamp, Macieberg, circa 1900.
  • Stadsarchief Brugge, Collectie Janssens de Bisthoven II, I, nummer 47: Loppem, Oostkamp, Waardamme, s.d.
  • DE CRAEMER W., Hoevebenaming, Nieuwe benaamde hoeven in Oostkamp, in De Merel, jaargang 9, nummer 2, 1979, p. 23.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Arentshoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87883 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.