erfgoedobject

Boerenwoning

bouwkundig element
ID
87885
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87885

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoevetje met recente benaming "Florida" gelegen op het perceel op de hoek met de Olieboomstraat. De site wordt weergegeven op de kadastrale kaart van 1810 uit het Rijksarchief te Brugge bestaande uit twee dwars ten opzichte van mekaar gelegen gebouwen die zijn gelegen aan de Fabiolalaan. Op het primitief kadasterplan (circa 1835) is de hoeve uitgebreid met nog eens twee bijgebouwen achteraan. Zelfde configuratie op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) en de Atlas van Vandermaelen (1836-1854). Vermoedelijk op het einde van de 19de eeuw is het huidige woonhuis gebouwd ter vervanging van een ouder; het huidige woonvolume wordt voor het eerst afgebeeld op een kaart van het Militair Cartografisch Instituut van circa 1911. In de tweede helft van de 20ste eeuw is het huidige woonhuis uitgebreid met een garage tegenaan de oostgevel. Aangezien op het huidige kadasterplan de verschillende kleine volumes van de eerste hoeve nog zijn getekend, zijn deze wellicht nog niet lang geleden afgebroken.
Voormalige boerenwoning van circa 1900 van vijf traveeën breed onder een licht overkragend pannen zadeldak. Verankerde baksteenbouw met licht getoogde openingen. Voor- en achtergevel met een centrale deur met bovenlicht en aan weerszijden twee beluikte vensters met schuiframen. Zijgevel met luik. Groen- en witgeschilderd houtwerk. Met gras begroeid erf, aan de Fabiolalaan afgesloten met een gietijzeren hekken tussen betonnen palen. Uitgestrekte weide omgeven door een rode beukhaag.

  • Rijksarchief Brugge, Verzameling kaarten en plannen, nummer 1618: Kadastrale plannen van Sijsele, Oostkamp, Zedelgem en Sint-Kruis, 1810 (Sectie H).
  • CLAEYS G., De gemeente Oostkamp, Brugge, 1953, p. 98.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Boerenwoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87885 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.