erfgoedobject

Hoeve Olieboom

bouwkundig element
ID
87886
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87886

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Olieboom
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoeve "Olieboom", bestaande uit losse bestanddelen en gelegen rondom een met gras begroeid erf met een fruitboom. De site met enkele gebouwen dateert van het einde van de 18de eeuw, doch het huidige uitzicht gaat vooral terug op 1914. Tot de aanleg van de autosnelweg Brussel-Oostende (E40) circa 1937-1938, hernomen in het midden van de jaren 1950, is de hoeve gelegen op de hoek met de Vliegweg.

Historiek

Op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778), en op de kadastrale kaart van 1810 uit het Rijksarchief te Brugge worden reeds twee gebouwen weergegeven; vermoedelijk reeds het huidige boerenhuis en de stal. In het tweede kwart van de 19de eeuw worden hierbij nog twee kleine bijgebouwen afgebeeld confer het primitief kadasterplan (circa 1835). In 1885 registreert het kadaster de afbraak van deze twee kleine bijgebouwen en de bouw van twee nieuwe bijgebouwen. In 1914 breekt men één van de bijgebouwen van 1885 af en bouwt men de huidige schuur. In 1932 wordt het woonhuis vergroot en komen er stallen bij ten noorden van het woonhuis.

Beschrijving

Erftoegang via een vernieuwd hekken tussen bakstenen pijlers met ezelsrugje. Witgeschilderde betonnen palen als afsluiting rond het boerenhuis. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken. Boerenhuis bestaande uit drie volumes: het oorspronkelijke, mogelijk in kern 18de-eeuwse volume wordt in 1914 uitgebreid aan de oostzijde met een twee traveeën diep volume van twee volwaardige bouwlagen en in 1932 nogmaals uitgebouwd in noordelijke richting met een parallel gelegen, soortgelijk volume als het oudste. Voordeur met geriemde omlijsting van natuursteen (?); vooraan vensters met nieuwe luiken en nieuw schrijnwerk. Achtergevel met centraal gedichte deuropening. Volume van twee bouwlagen met gedichte ovale opening in de geveltop en zijgevel met gedichte vensteropeningen. Vernieuwd houtwerk.


Schuur met dwarse doorrit. Verankerde baksteenbouw onder een licht overkragende pannen zadeldak, met aan de erfzijde een centraal dakvenster. Stalgedeelte met verscheidene roodgeschilderde staldeuren. Stal met een aansluitend bakhuisje van 1914 aan de noordzijde. Verankerde baksteenbouw onder een licht overkragend zadeldak met pannen. Zuidelijke zijgevel met gedichte openingen en een later toegevoegde schuifdeur; straatgevel met licht getoogde vensteropeningen.

KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Oostkamp, 1885/58, 1914/16, 1932/40.
RIJKSARCHIEF BRUGGE, Verzameling kaarten en plannen, nr. 1618: Kadastrale plannen van Sijsele, Oostkamp, Zedelgem en Sint-Kruis, 1810 (Sectie H).
CLAEYS G., Boek Twee, Oostkamp, Handzame, 1980, p. 129.
DE CRAEMER W., Hoevebenaming, in De Merel, jg. 9, nr. 1, 1979, p. 19.


Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve Olieboom [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87886 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.