erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
87887
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87887

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed 19de-eeuwse hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

19de-eeuwse hoeve met boerenhuis met geïncorporeerde stal en ten oosten ervan een vrijstaande, dwars georiënteerde schuur. Latere bijgebouwen ten zuidwesten van het woonhuis onder meer een open hangar. Op het einde van de 18de eeuw is de site al bebouwd, echter met een niet nader te omschrijven gebouwenconfiguratie confer Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778). Op de kaart uit het Dépôt de la Guerre van circa 1865 staat de hoeve wellicht voor het eerst in zijn huidige verschijningsvorm. Verankerd, witgeschilderd bakstenen boerenhuis van zeven traveeën onder een zadeldak met Vlaamse pannen en een lichte knik. Uiterst links, twee traveeën als berging of kleine stal en met een zolderluik in de zijgevel. Vernieuwd schrijnwerk onder meer vensters met luiken. Vrijstaande, verankerde bakstenen stal uit de eerste helft van de 19de eeuw met roodgeschilderd houtwerk. Achter het woonhuis bevindt zich een (deels ?) oudere stal, die mogelijk al staat afgebeeld op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843).


Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87887 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.