erfgoedobject

Macieberggrot

bouwkundig element
ID
87888
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87888

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Macieberggrot
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Rotskapel, toegewijd aan Onze Lieve Vrouw der Zeven Weeën, met later ingewerkte calvarie. Verscholen in het groen en toegankelijk via een doorgang tussen en gelegen achter de nummers 23 en 25. Voorafgegaan door verscheidene zitbanken en een bloemperk. Twee grote Linden verwijzen nog naar een oorspronkelijke toegangsdreef, want de grot is tot de jaren 1950 gelegen tussen de velden.
De Macieberggrot wordt opgericht tijdens de Eerste Wereldoorlog (in 1914), nadat Idalie Verschilde de stem van Onze-Lieve-Vrouw hoorde die haar opdroeg een grotje te bouwen. Daarvoor worden giften ingezameld en het grotje wordt naar verluidt gebouwd door vrijwilligers, met veldstenen gevonden in de zandwinningsputten in de nabijheid van de Molenstraat. De 'Vijf Droevige Mysteries' van de ommegang zijn later, vermoedelijk in 1920, bijgebouwd confer jaartal "1920" aan de achterzijde. In 1990 worden de betonnen afbeeldingen van de Zeven Smarten van Maria rond de buitenzijde van het domein vervangen door geschilderde panelen. De sterk vervallen grot is naar verluidt gerestaureerd op initiatief van eerwaarde heer Blieck. In 2001 is er in de grot een nieuw Mariabeeld geplaatst, afkomstig van de zusters maricolen van Brugge.


Grot met kapel en ommegang grotendeels opgebouwd uit veldstenen, met een hoogte van circa vier meter. Kapel toegankelijk aan de voorzijde via een rondboogvormige toegang met daarboven een calvarieberg in een rondboogvormige nis. Binnenin gepleisterd rondbooggewelf en altaar met het beeld van Onze-Lieve-Vrouw der Zeven Smarten (met zeven zwaarden in het hart), met daarvoor enkele knielbankjes. Op de rots ingewerkte ommegang met afbeeldingen van de passie van Christus of de 'Vijf droevige Mysteries' confer witgeschilderde bakstenen nissen uitgewerkt met puntgevels en bekroond met kruisje. Rond de buitenzijde van het domein bevinden zich de geschilderde panelen van de Zeven Smarten van Maria.

  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Oostkamp, in Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Oostkamp-Outrijve, Assebroek, 2005.
  • DEMULDER J., De kapellen te Oostkamp, in Heemkundige Kring Oostkamp, nummer 4, jaargang 2, 2001, p. 11-14.
  • PLASSCHAERT D., Jan Demulder, voorzitter heemkundige kring Oostkamp, in Honderd parochiebabbels uit Kerk en Leven, 2002-2004, Deel I (1-50), Oostkamp, 2004, p. 39.
  • S.N., Kapellen, in Onze parochie, Oostkamp, 1953, p. 17.
  • STALPAERT H., De grot van Oostkamp, in Jaarboek Bond van de Westvlaamse volkskundigen, volume 4, 1982, p. 235-242.
  • VANDE GINSTE S., Archiefbeelden Oostkamp, Gloucestershire, 2005, p. 74.
  • VERSCHILDE M., De grot van Oostkamp, in Heemkundige Kring Oostkamp, nrummer 11, 2005, p. 19-21.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Macieberggrot [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87888 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.