erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
87889
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87889
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

Beschrijving

Ganzenstraat 12 (bij het kadaster op heden nog steeds bekend als Kwadeplasstraat nummer 50). Kleine, begin 18de-eeuwse hoeve opgebouwd uit losse bestanddelen. Aan de zuidzijde is het erf heden afgebakend door het boerenhuis met ten westen ervan de erftoegang, ten noordwesten van het boerenhuis een stal en recht daar tegenover de schuur. Erf aan zuidzijde afgesloten door populieren en aan de westzijde door een hek met de ingewerkte letters "W" en "G". De hoeve wordt voor het eerst afgebeeld op een kaart van circa 1800, naar de toestand van 1737, uit het Rijksarchief te Brugge. De hoeve bestaat uit een klein gebouw parallel met de huidige (nog niet afgebeelde) Ganzenstraat en de schuur. Ook weergegeven door Ferraris op de kabinetskaart der Oostenrijkse Nederlanden (1770-1778), echter met niet nader te specifiëren volumes. In het begin van de 19de eeuw wordt het huidige boerenhuis deels weergeven en is het gebouw aan de huidige erftoegang verdwenen cf. de Atlas der Buurtwegen (circa 1843).

Verankerde baksteenbouw onder een licht overkragende, pannen bedaking. Boerenhuis vermoedelijk deels uit de 19de eeuw. Witgeschilderd woonhuis van drie (?) traveeën op een L-vormige plattegrond confer achteraan uitgewerkt als puntgevel. Licht getoogde openingen onder strek met vernieuwd schrijnwerk. Langwerpige schuur aan de achterzijde met dieper hellende bedaking. Aan de erfzijde voorzien van twee grote poorten; achteraan kleine deuren en openingen. Links van de toegang staat een klein gebouwtje (voormalig woonhuisje ?). Voorts verschillende koterijen en aanbouwen.

  • Rijksarchief Brugge, Kaarten en plannen Mestdagh, nummer 1066: Figuratieve kaart van een hoeve en land, eigendom van de erfgenamen van Ch. Heurblock, 7,1 x 5,63, opgemaakt door gezworen landmeter C. Verhaeghe, kopie van circa 1800, naar een origineel van 1737.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve met losse bestanddelen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87889 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.