erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
87898
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87898

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen gelegen in een bocht van de Gevaartsestraat, in het gehucht Stuivenberge. Vrij statig boerenhuis in het noordoosten en ten noordwesten ervan een langwerpig schuur/stalvolume. Het geheel vermoedelijk opklimmend tot de 18de eeuw en weergeven op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778). In het begin van de 19de eeuw, op de kaart van de Atlas der Buurtwegen (circa 1843), bestaat de hoeve uit het boerenhuis en de schuur/stalvleugel. Tot op heden is deze toestand ongewijzigd op enkele nieuwe achteraan gelegen bijbouwen na.
Oprit met hekken tussen twee pijlers, geflankeerd door twee knotlinden; de ene boom is een Zomerlinde met stamomtrek van 200 centimeter, de andere een Hollandse linde met stamomtrek van 100 centimeter. De bomen zijn geknot op ongeveer 3 meter hoogte.
Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak met Vlaamse pannen, aan beide zijden geflankeerd door een lage aanbouw onder een lessenaarsdak. Verankerde en geschilderde baksteenbouw met een beschilderde plint. Rechthoekige openingen, vermoedelijk met vernieuwd schrijnwerk onder meer luiken. Witgeschilderde zijgevels.
Langgerekte schuur en stal. Verankerde, witgeschilderde baksteenbouw onder een licht overkragend zadeldak met Vlaamse pannen. Centrale, groengeschilderde houten poort onder een iets hoger opgetrokken lessenaarsdakje. Poort met klinket. Uiterst links, grote rechthoekige opening als wagenhuis en tussenin nog een kleine berging confer deurtje en luikje. Uiterst rechts, stalling confer verschillende openingen en deuren.

  • ZWAENEPOEL A., Inventaris van traditionele knotbomen als leidraad voor natuur- en landschapsbehoud en -herstel in West-Vlaanderen, WVI in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, Brugge, 2005, p. 148.
  • ZWAENEPOEL A., Inventaris van traditionele, solitaire bomen en struiken als leidraad voor natuur- en landschapsbehoud en -herstel in West-Vlaanderen, WVI in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, Brugge, 2005, p. 166.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve met losse bestanddelen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87898 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.