erfgoedobject

Langgestrekte hoeve

bouwkundig element
ID
87903
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87903

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed 19de-eeuwse hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

In oorsprong 19de-eeuwse hoeve aansluitend bij het langgeveltype, gelegen op de hoek met de Stuiverstraat. Eerste weergave op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843), waar het volume lijkt verdeeld te zijn in drie eenheden.
Korte oprit afgezoomd door wilgen. Witgeschilderde en verankerde baksteenbouw onder een zadeldak met lichte overkraging en bedekt met Vlaamse pannen. Lage, zwarte plint. Rechthoekige openingen met beluikte vensters. Overal vermoedelijk naar oorspronkelijk model vernieuwd, rood- en witgeschilderd schrijnwerk. Het voormalige volume van het ten westen aanpalend nutsgebouw is heden voorzien van een garagepoort en een deur. Uiterst links nog een lage aanbouw onder een lessenaarsdak. Achteraan is het woonvolume uitgebouwd.


Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Langgestrekte hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87903 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.