erfgoedobject

Sint-Annaschool

bouwkundig element
ID
87908
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87908

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Annaschool
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalige Sint-Annaschool van de zusters apostolinnen, gelegen op de wijk Erkegem. Gebouwd in 1903 (confer gevelsteen) naar de ontwerpplannen van architect Alfons De Pauw. Heden dienstdoend als jeugdlokaal.

Historiek

De vrije school is gebouwd op grond die eigendom was van juffrouw Cecilia Kervyn de Lettenhove, kloosterzuster te Brugge, op initiatief van E.H. pastoor Dambre en na aandringen van Mgr. Waffelaert. De aankoop van de grond gebeurde op 11 maart 1903 en de aanbesteding van de bouw van de school op 30 april. De werken zijn toegewezen en uitgevoerd door E. Daras-Naeyaert in de zomer en het najaar van 1903. Op 28 september 1903 wordt de school plechtig geopend en op 30 september ingewijd door Eerwaarde Heer Frans Mervillie, pastoor van de Sint-Annaparochie te Brugge en gevolmachtigde van de zusters apostolinnen. Op 16 december 1903 wordt de nieuwe school, bestaande uit een kleuterklas (bewaarklas) en twee lagere klassen (totaal een 70-tal leerlingen), door de gemeente aangenomen. De lessen worden gegeven door vier zusters apostolinnen uit Brugge. In 1951 wordt de school overgenomen door de zusters maricolen uit Brugge en het jaar erop wordt de koer naar verluidt voorzien van rode dallen en krijgt de school onder meer nieuwe banken, borden en leermiddelen. Tijdens de inventarisatieperiode begin 2007 is het dak gerenoveerd.

Beschrijving

Woonhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak met mechanische pannen en ten noorden een aanpalende langwerpige éénlaagse vleugel van zeven traveeën onder een half schilddak met dito tegels. Bruine baksteenbouw. Woonhuis met licht historiserende inslag confer rechtertravee bekroond met een puntgevel en geleed door een samengestelde traveenis over de deur rechts en één venster. Openingen met afgeronde bovenhoeken. Zijgevel met sierpleister. Schoolvleugel geritmeerd door muurpenanten en afgeboord onder de gootlijst met een muizentandfries. Zelfde openingen. In de rechtertravee is later een garagepoort onder een smal bovenlicht ingebracht; hogerop een datumsteentje "1903". Overal vernieuwd schrijnwerk.

  • CLAEYS G., De gemeente Oostkamp, Brugge, 1953, p. 138.
  • CLAEYS G., Kroniek van Oostkamp, Brugge, 1985, p. 359-360.
  • S.N., Sint-Annaschool, in Onze parochie, Oostkamp, 1953, p. 22.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Sint-Annaschool [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87908 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.