erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
87919
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87919

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Vrijstaande woning volgens het kadaster daterend van 1906, met de recente benaming "PORTERS COTTAGE" confer uithangbord naast de ingang.
In 1877 is het nog onbebouwde perceel eigendom van Alphonse Vanden Bulcke uit Brugge, toenmalig eigenaar van het naastgelegen kasteel "Les Aubépines", heden zogenaamd "Beukenpark" (confer nummer 19). Het perceel wordt in 1877 in het kadaster omschreven als lusttuin. Volgens het kadaster wordt het huis gebouwd in 1906 in opdracht van Emmanuel Moermans-'t Serstevens uit Dilbeek, die circa 1910 ook het kasteel "Les Aubépines" bezit.
Vrijstaand woonhuis, schuin georiënteerd ten opzichte van de rijweg, in een voortuintje dat is afgesloten van de straat met een smeedijzeren hekken en een laag bakstenen muurtje met ezelsrug. Dicht begroeide tuin. L-vormige, verankerde baksteenbouw onder een vernieuwd zadeldak van mechanische pannen tussen bakstenen zijtuitgevels met muurvlechtingen en rechts met een op boogjes uitkragende schouw. Voorgevel met twee- en drielichten van wit beschilderde arduin onder geblokte ontlastingsbogen met smalle open voeg en negblokken. Als horizontale banden over de voorgevel doorgetrokken onder- of bovendorpels. Inkom onder een leien zadeldakje met witgeschilderd windbord ondersteund door consoles. Vernieuwd houtwerk.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Oostkamp, 1877/40, 1907/15.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87919 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.