erfgoedobject

Vrijstaand herenhuis

bouwkundig element
ID
87920
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87920

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vrijstaand herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Vrijstaand herenhuis van het dubbelhuistype, volgens het kadaster gebouwd in opdracht van dokter Clement Verschuere in 1908. Gelegen recht tegenover het voormalige kasteel "Aubépines", heden zogenaamd "Beukenpark" (confer nummer 19).
Breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een gemansardeerd, recent vernieuwd schilddak (deels met leien en deels met zwarte pannen belegd). Bruine baksteenbouw met parement van oranje baksteen in combinatie met arduin voor de plint, negblokken van de deur, horizontale band ter hoogte van de tussendorpels op de tweede bouwlaag en de lekdrempels. Voorgevel met sierankers en decoratief metselwerk boven de vensters; onder de kroonlijst is de gevel afgezoomd door een tandlijst en een fries van geglazuurde baksteen. Segmentboogvormige vensteropeningen met geblokte strekken en vernieuwd zwart geschilderd houtwerk. Tegenaan de rechterzijgevel, recente uitbreiding van één travee onder een platte bedaking.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Oostkamp, 1909/26.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vrijstaand herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87920 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.