erfgoedobject

Home voor weeskinderen

bouwkundig element
ID
87930
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87930

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Home voor weeskinderen
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalige home voor weeskinderen, gebouwd in het begin van de jaren 1960 naar een ontwerp van architect Axel Ghyssaert (Sint-Kruis Brugge). Sobere, licht betonnen constructie met witgeschilderde, bakstenen muren.

De opdracht die uitgaat van de organisatie "Jongens- en Meisjesstad" om een kleine gemeenschap te bouwen voor 12 jongeren en een koppel begeleiders waarbij de nadruk ligt op het creëren van een familiale sfeer, wordt door de architect vertaald in een doordacht grondplan. Alle ruimtes bevinden zich op de begane grond wat, gezien de uitgestrektheid van het toen voorhanden zijnde terrein, goed mogelijk was, en wat een extra rustige, gezellige sfeer creëert. De ligging van de ruimtes is ingegeven door de lichtinval. Achter een blinde, noordgerichte straatgevel gaat een blok met de functionele ruimtes (fietsenberging, stookplaats) schuil; van daaruit, en van een links van de blok gelegen voordeur, bereikt men de centrale leefruimte. Transparante zuidzijde met grote glaspartijen en panoramisch uitzicht op het (toen nog) weidse landschap. Ten westen van de centrale leefruimte situeert zich een derde blok met de twaalf slaapvertrekken rondom een patio. Aan de zuidkant van de woning en in de oksel van de centrale leefruimte en de nachtblok bevinden zich terrassen.

  • Home pour jeunesse abandonnée et inadaptée à Oostkamp, Architecte A. Ghyssaert, in Architecture, 1963, nummer 52, p. 162-165.
  • Home pour la jeunesse abandonéee à Oostkamp, Architecte Axel Ghyssaert, in La Maison, 1963, volume 19/3, p. 85-87.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Home voor weeskinderen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87930 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.