erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
87945
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87945

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoeve uit de tweede helft van de 19de eeuw, behorend tot de eigendommen van het kasteel "Nieuwburg" (confer Nieuwburgstraat nummer 2). Gelegen langs een gekasseide zijarm van de Kortrijksestraat. Nog niet weergegeven de kaart uit het Dépôt de la Guerre (circa 1865); eerste weergave op de kaart van het Militair Cartografisch Instituut (circa 1880).
Hoeve bestaande uit een boerenwoning en een stal rond een verhard erf. Toegangshekken tussen twee witgeschilderde betonnen palen. Ossenbloedrood geschilderde verankerde baksteenbouw op een zwartgeschilderde plint. Witte beschildering van onder meer de horizontale belijning, de neg- en hoekblokken, de rollagen en de lateien. Zadeldaken bedekt met pannen, bij de stal met een sterke overkraging. Boerenhuis van drie traveeën met een opkamer, muizentandfries onder de gootlijst. Toegangsdeur centraal in de voor- en de achtergevel, aan de voorzijde met bovenliggend dakvenster. Lage uitbreiding tegen de westelijke zijgevel onder een lessenaarsdak. Stal deels herbouwd confer verschillend formaat van metselwerk. Aan de westzijde recent toegevoegd schuurvolume.


Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87945 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.