erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
87949
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87949

Juridische gevolgen

Beschrijving

Eind 18de-eeuwse of begin 19de-eeuwse hoeve met losse bestanddelen confer afwezigheid van bebouwing op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778), en afbeelding van de hoeve met bestaande configuratie op de kadastrale kaart van 1810 uit het Rijksarchief te Brugge. In 1910 registreert het kadaster de uitbreiding van het boerenhuis en de stal.
De hoeve is toegankelijk via een erfoprit in de Nieuwburgstraat. Verankerde, ossenbloedrood beschilderde baksteenbouw op een zwart gepekte plint; behoort tot de eigendommen van het naburige kasteel "Nieuwburg" (confer Nieuwburgstraat nummer 2); zadeldaken met Vlaamse pannen. Boerenhuis op een L-vormige plattegrond; gevels met beluikte vensters met rood-witgeschilderd houtwerk. Langgerekt stalgebouw met laadluik in de zijgevel.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Oostkamp, 1910/39.
  • Rijksarchief Brugge, Verzameling Kaarten en Plannen, nummer 1618: Kadastrale kaarten van Sijsele, Oostkamp, Zedelgem en Sint-Kruis (Sectie G), 1810.
  • Rijksarchief Brugge, Kaarten en plannen Mestdagh, nummer 1086B: Figuratieve kaart van een deel van het bos "Den Steen" geheten, eigendom van Max. de Peellaert, heer van Steenmaere, 1854.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve met losse bestanddelen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87949 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.