erfgoedobject

Kasteeldomein Les Croisilles

bouwkundig / landschappelijk element
ID
87950
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87950

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel Les Croisilles
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Begin 20ste-eeuws kasteeltje, waarvan de benaming zou verwijzen naar de kruisvaarten die de voorouders van de bouwheerfamilie de Lalaing zouden hebben ondernomen. Aan de Kortrijksestraat, ijzeren toegangshek van circa 1960 met ingewerkte belettering met de kasteelnaam en de initialen "G.B.", verwijzend naar de voormalige eigenaar Gaston Bauwens. Vóór het hek, verscholen in het groen, staan twee halfhoge, arduinen, neogotische pilasters. Het kasteeltje bevindt zich quasi centraal in een aangelegd park met ten noorden ervan een conciërgewoning.

Historiek

Circa 1905 laat graaf Maximilien de Lalaing, die getrouwd was met Madeleine Peers de Nieuwburgh, het kasteeltje bouwen. Het perceel was volgens de mutatieschetsen van het kadaster reeds circa 1865 door Arthur Pecsteen gerooid (voorheen sparrenbos). In 1910 wordt de bouw geregistreerd door het kadaster. In 1928 vermeldt het kadaster de bouw van een later terug afgebroken broeikas, achteraan het domein. Circa 1955-1956 verkoopt de toenmalige eigenaar, graaf Etienne d'Oultremont de Wegimont et Warfusee (1905-1968), het domein aan meubelfabrikant Gaston Bauwens (confer Waardamme, Historische inleiding). Bauwens laat de zuidwestelijke hoek van het domein afscheiden en er een villa op bouwen. Zelf blijft hij in het kasteel wonen tot aan zijn overlijden in 1981. Vermoedelijk kort na de aankoop van het kasteel laat hij er een kleine uitbreiding aan uitvoeren, met name een lage aanbouw in de insprong aan de noordoostzijde.

Beschrijving

Kasteel

Kasteeltje in eclectische stijl geïnspireerd door de cottagearchitectuur. Oorspronkelijk ongeschilderde baksteenbouw, later witgeschilderd. Gebruik van arduin voor de plint, de vensterverdelingen en de balkonbalustrades. Centraal volume onder een steil leien schilddak, aan de voor- en de achterkant verlevendigd door verschillende puntgevels, en ten noorden een aanpalend een soortgelijk, lager volume. De invloed van de cottagearchitectuur uit zich onder meer in de steile bedaking met verspringende dakvolumes, de overkragende dakrand en de talrijke hoge schouwen, de onregelmatige plattegrond onder meer confer de erkeruitbouwen, de als het ware als loggia uitgewerkte ingang, de uitkragende schoorsteenvolumes, et cetera.
Rondom het kasteeltje zijn enkele aanplantingen aangebracht in de borders van gemetste, natuurstenen muurtjes, verweven met enkele trappartijen.

Conciërgewoning

Conciërgewoning eveneens beïnvloed door de cottagearchitectuur. Baksteenbouw op lage geschilderde plint, door het kadaster vermeld als garage doch deels ingericht als woning. Gebouw op geknikte, als het ware U-vormige plattegrond, waarvan de twee zijflanken elk in een hoek van 45° ten opzichte van het middendeel zijn georiënteerd. Ten zuidwesten later uitgebreid met een aanbouw onder een plat dak van vier traveeën, met telkens een lichte getoogde poort met rood en witte beschildering. De cottage-elementen zijn de steile, overkragende bedaking met Vlaamse pannen, de wolfseinden, de hoge schouwen, het dakvenster uitgewerkt met imitatievakwerk, de ronde ingangen, de kleine vensters met luiken en houtwerk met kleine roedeverdelingen. Houtwerk heden afwisselend rood en wit beschilderd.

Park

Oorspronkelijke parkaanleg met kenmerken van vroeg 20ste-eeuwse gemengde vormgeving met bewaarde parkboomgroepen, solitaire parkbomen met zowel loofhout als naaldhout, heestermassieven, grasparterre verrijkt met siervazen, rustbanken, beeldengroep en een hoge sierlantaarn. Hermetische vormgeving zonder zichtrelaties op het omgevende landschap. Hoofdtoegang tot het parkdomein vanaf Kortrijksesteenweg heden gemarkeerd door een ijzeren spijlenhekwerk en dito hekpijlers bekroond met lantaarns. Parkbosrand aan steenwegzijde met geschoren taxusvormen. Terrasruimten rond de villa in wit-grijze steenslag (dolomiet ?), toegangsweg in asfalt. Ten noordwesten vervaagde moestuinruimte met vervallen serre. Naar verluidt ook bewaarde ijskelder.

KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Oostkamp, 1910/42, 1928/84, 1955/44.
KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 212: Kadastrale legger, Oostkamp, artikels 1636 en 3137.
BOULJON B., Het Oostkamp, Ruddervoorde, Hertsberge en Waardamme van toen. Een verzameling foto's van de vier Oostkampse deelgemeenten in de 19de en de eerste helft van de 20ste eeuw, Brugge, 1984, p. 64.
CLAEYS G., Oostkamp in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1982, nr. 50.
worldroots.com/foundation/european/ottondewarnantdesc3.htm


Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kasteeldomein Les Croisilles [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87950 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.