erfgoedobject

Opzichterswoning van kasteel De Breidels

bouwkundig element
ID
87951
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87951

Juridische gevolgen

Beschrijving

Naar verluidt voormalige woning voor de opzichter van het kasteel "De Breidels" (confer Breidels nummer 1). Gelegen ten noordoosten van het kasteeldomein van "De Breidels" en bereikbaar via een noordwestelijk zijtracé van de Kortrijksestraat. De woning situeert zich op het einde van een in noordelijke richting lopende dreef. De bouw van het woonhuis met een achterliggend hondenhuis in opdracht van Irénée Peers de Nieulant wordt in het kadaster vermeld in 1873. Recent vrij grondig gerenoveerd. Gelegen in de ankerplaats "Kasteel Nieuwburg en Breidels" confer landschapsatlas.

Woonhuis met symmetrische opbouw op een H-vormige plattegrond. Centraal breed, lager volume met de toegangsdeur bekroond door een puntgevel en aan weerszijden dwars er naast telkens een hoger volume. Verankerde, witgeschilderde baksteenbouw met een grijsgeschilderde plint onder vernieuwde zadeldaken met Vlaamse pannen. Rechthoekige en ronde vensters met vernieuwd houtwerk.

  • Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, Landschapsatlas, 2001, OC GIS-Vlaanderen.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Oostkamp, 1873/12.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Kasteeldomeinen Nieuwburg en De Breidels

  • Is deel van
    Kortrijksestraat (Oostkamp)

  • Is gerelateerd aan
    Kasteeldomein De Breidels


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Opzichterswoning van kasteel De Breidels [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87951 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.