erfgoedobject

Conciërgewoning

bouwkundig element
ID
87953
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87953

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neogotische woning, gebouwd rond het midden van de 19de eeuw voor de conciërge van het kasteel "De Breidels" (confer Breidels nummer 1). Gelegen langs de Kortrijksestraat op de hoek met de Breidels, de oprijlaan naar het vermelde kasteel. Volgens het kadaster is de conciërgewoning gebouwd rond 1851 samen met het eerste, neogotische kasteel "De Breidels". Het kasteel wordt opgetrokken in opdracht van Irénée Peers de Nieulant. Het kadaster registreert in 1865 de volledige reconstructie van de bijhorende woning, die wellicht niet heeft plaats gevonden; in diezelfde periode worden er enkele gebouwtjes in de lusttuin van het kasteel voorzien.
Heden witgeschilderde baksteenbouw onder een zadeldak met grijze, mechanische pannen. Neogotische woning gekenmerkt door veelhoekige arkeltorentjes, puntgeveltjes, kantelen en uitkragende boogfriezen. Segmentboogvormige vensteropeningen onder een druiplijst en voorzien van vernieuwd houtwerk. Tegen de achtergevel aanpalend dwars gebouwd volume onder een zadeldak met pannen, heden gebruikt als garage.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Oostkamp, 1851/64, 1865/29.
  • VANDE GINSTE S., Archiefbeelden Oostkamp, Gloucestershire, 2005, p. 102.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Kasteeldomeinen Nieuwburg en De Breidels

  • Is deel van
    Kortrijksestraat (Oostkamp)

  • Is gerelateerd aan
    Kasteeldomein De Breidels


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Conciërgewoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87953 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.