erfgoedobject

Hoeve behorend tot het kasteel Nieuwburg

bouwkundig element
ID
87955
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87955

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoeve daterend van de tweede helft van de 19de eeuw en sinds het derde kwart van de 19de eeuw behorend tot de eigendommen van het kasteel "Nieuwburg" (confer Nieuwburgstraat nummer 2). Dwars op de rijweg gesitueerd boerenhuis en er tegenover gelegen schuur, rondom een deels verhard erf. Aan de straatzijde afgesloten door betonnen palen en een ijzeren hek.
In 1853 registreert het kadaster de bouw van het boerenhuis en circa 1880 wordt de hoeve uitgebreid met de schuur en een later afgebroken bakhuis. In 1910 wordt er een uitbreiding voorzien aan de achterkant van de schuur. In 1966 worden er verschillende bijgebouwen voorzien, waarvan enkel het grote bijgebouw achteraan het perceel is behouden (verdubbeld in grootte in 1986).
Eénlaags boerenhuis van vijf traveeën onder een zadeldak met Vlaamse pannen. Witgeschilderde, verankerde baksteenbouw op een zwart gepekte plint. Beluikte vensters met in de voorgevel rood-witgeschilderd houtwerk, in de achtergevel bruingeschilderd. Zijgevel met twee rondboogvensters. Rechts, aanpalende bergruimte onder een lessenaarsdak. Klein bijgebouw achter het boerenhuis en een loodrecht op de weg gelegen schuur, beiden onder een overkragend zadeldak met pannen.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Oostkamp, 1853/3, 1883/142, 1910/41, 1966/43.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve behorend tot het kasteel Nieuwburg [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87955 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.