erfgoedobject

Langgestrekte hoeve

bouwkundig element
ID
87958
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87958

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Langgevelhoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Langgevelhoeve gelegen op het einde van de Kuipenstraat, aan het begin van de in 1661 zogenaamde Veltdreve, die over de Marsbeek leidt naar de Edestraat en de hoeve "Ter Ede" (confer Edestraat nummer 2). Woning voorheen behorend tot de eigendommen van het kasteel "Nieuwburg" (confer Nieuwburgstraat nummer 2) confer rode schildering van de gevels. Bouw in 1851 van het boerenhuis met aan weerszijden een geïncorporeerd stalgedeelte in opdracht van Ernest Peers de Nieuwburgh-Ducpetiaux. In 1865 registreert het kadaster de bouw van een bakhuis in de boomgaard. Het boerenhuis wordt in 1950 uitgebreid en er wordt bij het bakhuis een bijgebouwtje opgetrokken.
Hoeve, oorspronkelijk van het langgeveltype gelegen aan een heden verhard erf, afgesloten met een nieuw houten hek. Verankerde baksteenbouw onder een vernieuwd zadeldak met Vlaamse pannen en ossenbloedrood beschilderde gevels op een zwart gepekte plint. Volume van zeven traveeën; beluikte vensters met vernieuwd houtwerk en deur in een wellicht toegevoegde geriemde omlijsting van bruine baksteen. Links zit nu een segmentboogvormige poort.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Oostkamp, 1851/64, 1865/29, 1950/43.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Langgestrekte hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87958 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.