erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
87959
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87959

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed 19de-eeuwse hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Dieper gelegen 19de-eeuwse hoeve met losse bestanddelen, gelegen op het einde van een geasfalteerde zijtak van de straat.
De hoeve wordt reeds weergegeven op de kadastrale kaart van 1810 uit het Rijksarchief te Brugge, waarbij de configuratie van een woonhuis met schuur en stal aanwezig is. Achter de stal toont de kaart van 1810 nog een klein bijgebouw, dat op het primitief kadasterplan (circa 1835) blijkt verdwenen te zijn. Zelfde situatie op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843).

Erftoegang links afgebakend door het woonhuis, rechts door een stal. Dwars naast het boerenhuis staat een schuur waarvan de kopgevel is voorzien van luchtsleuven. Verankerde, bruine baksteenbouw, afgedekt door zadeldaken met lichte overkraging, knik en Vlaamse pannen. Het woonhuis is geschilderd en is aan de straatkant doorbroken door vier vensteropeningen waarvan de linker zijn verlaagd.

  • Rijksarchief Brugge, Verzameling kaarten en plannen, nummer 1618: Kadastrale kaarten van Sijsele, Oostkamp, Zedelgem en Sint-Kruis, 1810.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve met losse bestanddelen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87959 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.