erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
87964
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87964

Juridische gevolgen

Beschrijving

Begin 19de-eeuwse hoeve met stal, bakhuis en boomgaard, gelegen in het gehucht Dale. Sinds de aanleg van de autostrade Brussel-Oostende (E40), begonnen in 1937 en daarna in de jaren 1950 hervat, is het boerenhuis parallel gelegen met de achteraan lopende autoweg. De dieper in gelegen hoeve is aan de straatkant afgescheiden door witgeschilderde, betonnen paaltjes en een recent hek. Open, met gras begroeid erf met aangelegd, loodrecht paadje tot aan het boerenhuis; ten oosten van het paadje is een kleine boomgaard bewaard. De hoeve bestaat aan de noordoostkant uit een boerenhuis met links een aanpalende, lagere stalling. Ten noordwesten van de erftoegang staat een schuur en ten zuiden van het boerenhuis een klein bakhuis. Boerenhuis van de rest van het erf afgescheiden door een witgeschilderde, betonnen paaltjesrij. Verankerde en witgeschilderde baksteenbouw op een zwart gepekte plint onder vernieuwde pannen daken; de bedaking van de stalling is lichtjes overkragend. Vernieuwd schrijnwerk.


Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87964 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.