erfgoedobject

Langgestrekte hoeve

bouwkundig element
ID
87968
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87968

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoeve van het langgeveltype die mogelijk opklimt tot de 16de-17de eeuw confer eerste aanduiding mogelijk op de Grote Kaart van het Brugse Vrije van Pieter Pourbus (1561-1571), gekopieerd door Pieter Claeissens (1601). Ook herkenbaar weergegeven op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778). Hoeve met boerenhuis van het langgeveltype, schuin geplaatst ten opzichte van de rijweg. Zwaar verankerde, witgeschilderde baksteenbouw op een zwart gepekte plint afgedekt door een zadeldak met Vlaamse pannen. Woondeel met een ten westen aangebouwde stal. Voorgevels vanop straat niet zichtbaar, maar achtergevels van het staldeel hebben een behouden ver doorgetrokken bedaking en bewaren enkel twee kelder(?)openingen met diefijzers. De achtergevel van het woondeel is in de 20ste eeuw doorbroken door twee langwerpige vensters en een kleine, betraliede opening. Schouwtje tussen beide volumes. Aan straatzijde is een volume (schuur ?) bewaard, bijna volledig overwoekerd en dus amper zichtbaar.


Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Langgestrekte hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87968 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.