erfgoedobject

Werkplaats van de Westvlaamse Scheepswerven n.v.

bouwkundig element
ID
87971
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87971
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige werkplaats van de Westvlaamse Scheepswerven n.v., gelegen langs de Legeweg, ter hoogte van het eind de jaren 1970 errond ontstane industrieterrein Lieverstede, en parallel gelegen met het kanaal Gent-Brugge. De benaming van de bedrijvenzone refereert aan de nabijgelegen hoeve (nummer 196).
Scheepswerven gesticht in 1948 door Achiel Van Der Cruysse, in eerste instantie gericht op binnenscheepvaart en later uitgebreid naar andere types scheepvaart: bouw van nieuwe boten en herstelling van oude confer nabijgelegen scheepshelling. Het kanaal Gent-Brugge is door een invaargeul van de scheepswerven onderbroken in functie van de te water lating van de schepen.
Vrij imposant, bakstenen gebouw met langsgevels geritmeerd door vlakke pilasters, waartussen muuropeningen met betonnen roedeverdelingen. Puntgevels met grote poorten. IJzeren spanten en trekkers (N-profiel).

  • PLASSCHAERT D., Bedrijven van bij ons, Westvlaamse Scheepswerven N.V., Legeweg, 163 Oostkamp, in De Merel, jaargang 10, nummer 2, 1980, p. 24-26.
  • We wandelen door Oostkamp, in Kultuurleven te Oostkamp, nummer 2, 1975.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Werkplaats van de Westvlaamse Scheepswerven n.v. [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87971 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.