erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
87973
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87973

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalige hoeve bestaande uit een woonhuis met in het verlengde liggende stallen gelegen op de hoek met de Koekoekstraat. Vermoedelijk wordt het eerste woonhuis reeds afgebeeld op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843). Wellicht tegen het einde van de 19de eeuw uitgebreid met de stallen. Eerste woonhuis afgebroken en groter herbouwd in de jaren 1920-1930 en heden voorzien van het opschrift "BOOMKWEEKERY PEPINIERES" verwijzend naar het voormalige horticultuurbedrijf Walraet. Heden vervallen en leegstaand.
Bebouwing van de straat afgesloten door een hoge haag; rechts toegankelijk via een ijzeren toegangshekken met links een bewaarde betonnen paal. Woonhuis van het dubbelhuistype van drie traveeën en twee bouwlagen onder gemansardeerd zadeldak met Vlaamse pannen. Verankerde, witgeschilderde baksteenbouw op ongeschilderde plint. Eenvoudige rechthoekige openingen onder strek en met bewaard schrijnwerk onder meer verzorgde voordeur. Vrij langwerpige dakvensters met driehoekig dakje. Aanpalende schuur met grosso modo blinde straatgevel, een berging langs de kopgevel en in de achtergevel een schuurpoort.


Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87973 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.