erfgoedobject

Luchtverdedigingsbunker

bouwkundig element
ID
87974
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87974

Juridische gevolgen

Beschrijving

Luchtverdedingsbunker uit de Eerste Wereldoorlog, gelegen in een weide achter nummer 249, ten westen van het kanaal Gent-Brugge, langs de huidige Koekoekstraat.
De bunker werd gebruikt voor het opstellen van een zoeklicht bovenop de bunker om vijandelijke vliegtuigen op te sporen. De energiebron van het zoeklicht werd ondergebracht in de bunker zelf. Volgens het nog op papier bewaarde patroon van zoeklichten en luisterapparaten rondom de stad Brugge bevonden er zich 26 dergelijke opstellingen rond Brugge, waarvan er slechts één is overgebleven. Deze werd aangeduid als "Flak Scheinwerfer "g" Oostkamp".

Beschrijving

Heden volledig begroeide kleine, rechthoekige bunker van 3,5 meter op 2,5 meter en met een hoogte van 2 meter. Opgebouwd uit grote betonblokken, waarbij een twaalftal ijzeren profielen de draagstructuur vormen van het dak uit stortbeton. Toegang aan de noordwestzijde met zes treden.

  • SOUILLIAERT C. 2000: Luchtverdedigingsbunker uit de Eerste Wereldoorlog te Steenbrugge, Heemkundige Kring Oostkamp, 1.2, 27-30.
  • SOUILLIAERT C. s.d., Dossier Bunker WO I te Steenbrugge (Oostkamp), onuitgegeven studie.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Luchtverdedigingsbunker [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87974 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.