erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
87989
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87989

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoeve daterend van eind 18de of begin 19de eeuw confer afwezigheid van bebouwing op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778), en afbeelding van het woonhuis en een deel van de in het verlengde liggende schuur op de kadastrale kaart van 1810 uit het Rijksarchief te Brugge. Gelegen na een knik in de Nieuwburgstraat. Tot op heden behorend tot de eigendommen van het kasteel "Nieuwburg" (confer nummer 2) confer ossenbloedrode beschildering van de gevels. Vermoedelijk in de jaren 1920-1930 is het woonhuis aangepast confer gemansardeerd zadeldak. In 1951 en 1955 registreert het kadaster de bouw van twee hangars achter de bestaande bebouwing en in 1986 wordt er tegen de achtergevel van de schuur een uitbreiding voorzien.
Boerenhuis van drie traveeën; verankerde baksteenbouw onder een half gemansardeerd zadeldak bedekt met pannen. Roodgeschilderde voorgevel met openingen met strekken die afwisselend wit-rood zijn geschilderd. De voorgevel is voorzien van een bakstenen cordon waarop als het ware de roodgeschilderde, houten kroonlijst op bakstenen modillons steunt. Centraal bevindt zich een dakvenster met trapgeveltje; twee flankerend kleine dakkapellen. Rechthoekige vensters met vernieuwd houtwerk. Tegen de beide zijgevels van het woonvolume paalt een uitbreiding. Zijgevel rechts vertoont sporen van een oudere constructie. Langwerpige, ten noorden gelegen schuur; verankerde baksteenbouw onder een zadeldak met mechanische pannen, deels ingebouwd met uitbreidingen.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Oostkamp, 1951/28, 1955/42.
  • Rijksarchief Brugge, Verzameling Kaarten en Plannen, nummer 1618: Kadastrale kaarten van Sijsele, Oostkamp, Zedelgem en Sint-Kruis (Sectie G), 1810.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87989 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.