erfgoedobject

Kapel van de Kaleshoek

bouwkundig element
ID
87993
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87993

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapel van de Kaleshoek
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

"Kapel van de Kaleshoek" of "Nieuwburgkapel", toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes en tot op heden behorend tot de eigendommen van het kasteel "Nieuwburg" (confer nummer 2). De kapel is enerzijds gelegen aan een zijdreef van de Nieuwburgstraat, die loopt naar de hoeve nummer 13; anderzijds is ze als het ware gelegen op het einde van de dreef die naar de melkerij van het kasteel "Nieuwburg" (confer nummer 32) loopt; de kapel wordt soms de "Kapel van de melkerij" genoemd. Volgens het kadaster daterend van circa 1880 en voor het eerst weergegeven op de kaart van het Militair Cartografisch Instituut (circa 1880). Gebouwd door baron Léon Peers de Nieuwburgh om genezing van de oogziekte van zijn echtgenote, barones van der Bruggen, te bekomen.
Neogotische, bakstenen kapel met gebruik van natuursteen voor de rollaag van het tuitgeveltje en de afzaten. Het tuitgeveltje vooraan wordt gedomineerd door de roodgeschilderde, houten luifel met leien zadeldakje. Zijgevels met spitsboogvenster en driezijdige koorafsluiting met bakstenen fries onder de goot. Zadeldak bedekt met natuurleien en bekroond met een ijzeren kruis op het topstuk van de voorgevel. Dubbele toegangsdeur met bovenlicht. Rood beschilderd houtwerk. Bepleisterd interieur met houten spitsbooggewelf. Neogotisch gepolychromeerd, houten altaar met beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Oostkamp, 1883/141.
  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Oostkamp, in Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Oostkamp-Outrijve, Assebroek, 2005.
  • DEMULDER J., De kapellen te Oostkamp, in Heemkundige Kring Oostkamp, nummer 4, jaargang 2, 2001, p. 11.
  • Kapellen, in Onze parochie, Oostkamp, 1953, p. 17.
  • PLASSCHAERT D., Jan Demulder, voorzitter heemkundige kring Oostkamp, in Honderd parochiebabbels uit Kerk en Leven, 2002-2004, Deel I (1-50), Oostkamp, 2004, p. 38.
  • VANDE GINSTE S., Archiefbeelden Oostkamp, Gloucestershire, 2005, p. 54.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kapel van de Kaleshoek [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87993 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.