erfgoedobject

Directeurswoning van de melkerij Nieuwburg

bouwkundig element
ID
87996
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87996

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige directeurswoning van de vroegere melkerij Nieuwburg (confer nummer 32), volgens het kadaster gebouwd in 1896 in opdracht van baron Léon Peers de Nieuwburgh. Het huis wordt bewoond door Georges Clemmens, directeur van de iets verder in de straat gelegen voormalige melkerij Nieuwburg (confer nummer 32). Tot op heden behorend tot de eigendommen van kasteel "Nieuwburg" (confer nummer 2) confer ossenbloedrode beschildering van de gevels op een zwart gepekte plint. Gelegen naast de voormalige melkerij aan een zijarm van de Nieuwburgstraat. Volledig omhaagd perceel met links een erfoprit met grint.

Eénlaagse, verankerde baksteenbouw onder een vernieuwd zadeldak met afwisselend rode en blauw gesmoorde, Vlaamse pannen; aan straatkant hoofdvleugel van drie traveeën (nok parallel met de straat) en dwars daarop aan de linkerkant een dwarse vleugel onder een pannen dak met afgewolfd einde aan de voorzijde. Hoofdvolume gedomineerd door de toegang onder een roodgeschilderd, houten leien zadeldakje met een decoratieve boord en afgezoomd met een bakstenen fries. Licht getoogde vensteropeningen met vernieuwd houtwerk.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Oostkamp, 1896/8.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Kasteeldomein Nieuwburg

  • Is deel van
    Nieuwburgstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Directeurswoning van de melkerij Nieuwburg [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87996 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.