erfgoedobject

Dorpswoning met schuur

bouwkundig element
ID
87997
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87997

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning met schuur
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Begin 20ste-eeuws woonhuis met een eind 19de-eeuwse schuur, gelegen naast de voormalige melkerij Nieuwburg (confer nummer 32). Voorheen deel uitmakend van een eind 19de-eeuwse stoomkorenmaalderij en tot op heden behorend tot de eigendommen van het kasteel "Nieuwburg" (confer nummer 2) confer ossenbloedrode beschildering van de gevels van het woonhuis.
In 1894 registreert het kadaster de afbraak van de bestaande bebouwing en de bouw van een zestal volumes, die samen een stoomkorenmaalderij vormen. Van deze maalderij is enkel de meest noordelijke dwarsschuur - nu een magazijn - bewaard gebleven (huidige schuur). In 1906 wordt in opdracht van baron Léon Peers de Nieuwburgh een woonhuis bij de stoommaalderij opgetrokken confer gegevens van het kadaster. De stoommaalderij wordt in 1906 volgens het kadaster gedeeltelijk veranderd in een melkerij; deze vermelding verwijst naar de bouw van de naastgelegen melkerij Nieuwburg (confer nummer 32). In 1947 krijgen de gebouwen van de stoommaalderij de functie van magazijn en wordt het woonhuis verbonden met een achterliggend bijgebouw, dat nu is afgebroken.

Met gras begroeide voortuin met gekasseide erfoprit vertrekkende van de oprit naar de naastgelegen melkerij Nieuwburg (confer nummer 32). Woonhuis van drie traveeën en twee bouwlagen met een lager aanpalend stalgedeelte tegen de noordelijke zijgevel. Roodgeschilderde, verankerde baksteenbouw op een zwart gepekte plint onder een vernieuwd zadeldak met afwisselend rood en blauw gesmoorde pannen. Voorgevel onderverdeeld door eenvoudige muurpenanten, doorlopend over de aanpalende stal. Rechthoekige openingen onder wit beschilderde lateien, overal voorzien van vernieuwd houtwerk.
Ten noorden daarvan, eind 19de-eeuwse dwarsschuur loodrecht op het woonhuis georiënteerd. Verankerde baksteenbouw onder een overkragend zadeldak met pannen; noordgevel met centrale poort en sporen van gedichte openingen en verbouwingen.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Oostkamp, 1894/7, 1906/11, 1947/21.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Kasteeldomein Nieuwburg

  • Is deel van
    Nieuwburgstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dorpswoning met schuur [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87997 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.