erfgoedobject

Hoeve Beau Séjour

bouwkundig element
ID
88006
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88006

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Beau Séjour
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoeve "Beau Séjour" gebouwd op een site die opklimt tot de 18de eeuw, doch de hoeve zelf is wellicht volledig herbouwd na de Tweede Wereldoorlog. Gelegen bij de grens met de gemeente Oedelem (Beernem) op het einde van een geasfalteerde oprit. Benaming komt voor het eerst voor op de eind 19de-eeuwse kaart van het Militair Cartografisch Instituut.

Historiek

Op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778), worden reeds een woonhuis aan de westkant en een landgebouw aan de oostkant weergegeven. De hoeve is gelegen op de grens van het Beverhoutsveld (confer Algemene geschiedenis van de veldontginningsgebieden), dat zich uitstrekte ter hoogte van het huidige grondgebied van Beernem. Het primitief kadasterplan (circa 1835) en een kadastrale kaart uit het Rijksarchief te Brugge geven dezelfde configuratie weer: afbeelding van een woonhuis, een stal er recht tegenover en een L-vormig landgebouw in de boomgaard achteraan. In 1883 registreert het kadaster de bouw van een bakhuis tegen het toenmalige woonhuis met geïncorporeerd stalgedeelte. In 1894 wordt de hoeve verkocht aan de familie Roelof, die in 1939 de bestaande woning uitbreidt met een klein landgebouw aan de zuidzijde en ten westen ervan een stal. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben de Duitsers hun vooruitgeschoven hoofdkwartier in de hoeve gevestigd. De hoeve brandt bijna volledig af en in 1946 wordt het woonhuis herbouwd. Latere uitbreidingen onder meer loodsen.

Beschrijving

Boerenhuis van verankerde baksteen van vier traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak. Rechthoekige vensteropeningen onder betonnen lateien. Driezijdige erkeruitbouw ter hoogte van de begane grond. Tegen de noordelijke zijgevel paalt een stal, waarvan de kopgevel met baksteenmetselwerk in twee puntgevels en een gedichte vensteropening. Voorgevel met onder meer staldeur, laadluik en venster onder een betonnen latei.
Tegenover het boerenhuis: drie tegen elkaar gelegen stalvolumes confer verschillende nokhoogtes en baksteenkleuren. Baksteenbouw onder pannen zadeldaken; achtergevels met kleine vensteropeningen.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Oostkamp, 1883/31, 1939/6, 1946/20.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 212: Kadastrale legger, Oostkamp, artikel 734.
  • Rijksarchief Brugge, Kaarten en plannen Mestdagh, nummer 1096: Plan van eigendommen, Plannen van eigendommen, eigendom van de weduwe J. van den Wouwere geboren Isabelle Beaucourt en Jeanette Beaucourt, 19de eeuw.
  • DE CRAEMER W., Hoevebenaming, in De Merel, jaargang 9, nummer 1, 1979, p. 19.
  • VLAEMINCK C., 8-12 september 1944, De slag om Moerbrugge, Toen Brugge bevrijd werd, Brugge, 1980, p. 75.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve Beau Séjour [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88006 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.