erfgoedobject

Langgestrekte hoeve

bouwkundig element
ID
88010
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88010

Juridische gevolgen

Beschrijving

Dieper in gelegen hoeve van het langgeveltype, oorspronkelijk uit de tweede helft van de 19de-eeuw. Gelegen aan het begin van de Oostdijk als jaagpad. Aan de straatkant wordt het met gras begroeide erf deels afgesloten door een meidoornhaag en een ijzeren hekken. Weergave van een klein volume op de kaart van de Atlas van Vandermaelen (1846-1854). De bijgebouwen zijn in de eerste helft van de 20ste eeuw (deels ?) herbouwd en mogelijk uitgebreid.

Woondeel van anderhalve bouwlaag en drie traveeën met een ten noordwesten aangebouwd stalvolume, eveneens van anderhalve bouwlaag confer zolderluik. Ten zuidoosten paalt aan het woonhuis een schuurvolume (met nog één travee toegevoegd aan het woondeel confer breed venster) en nog ten zuidoosten een hoger schuurvolume onder steilere bedaking met mechanische pannen. Woonhuis van bruine, verankerde baksteen op een zwart gepekte plint. Identieke plint en bedaking over de aan weerszijden aanpalende vleugels. Oranje baksteen voor de begin 20ste-eeuwse uitbreidingen en verbouwingen.


Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Langgestrekte hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88010 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.