erfgoedobject

Herberg Het Molentje

bouwkundig element
ID
88015
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88015

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg Het Molentje
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalige 19de-eeuwse herberg "Het Molentje", heden opgedeeld in twee woongelegenheden. De herberg wordt vermoedelijk genoemd naar de rosmolen die in die periode bij de herberg wordt opgetrokken. De voormalige herberg is gelegen rechtover het kruispunt met de Gevaartsestraat, waar aan de overkant van de straat in de 19de eeuw de molen van Moerbrugge stond (confer straatinleiding).
Het langwerpige volume wordt reeds weergegeven op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843). Het is naar verluidt gebouwd door Eugène Standaert, molenaar van de molen van Moerbrugge aan de overzijde van de straat. In 1864 zal hij ook eigenaar worden van de molen van Moerbrugge, die hij aankoopt van graaf Louis d'Ursel, toenmalig eigenaar van kasteel "Gruuthuse" (confer Stationsstraat nummer 196). In 1890 wordt de familie Lootens eigenaar van het molencomplex, de tweewoonst, een bijhorende schuur en stalling.

Vrijstaand breedhuis van in oorsprong vijf traveeën en anderhalve bouwlaag, afgedekt door een vrij steil schilddak met Vlaamse pannen (oranje en grijs achteraan). Verankerde, bruine baksteenbouw met aan de straatkant een bepleisterde plint. Aan de straatzijde, vermoedelijk in oorsprong ook halfronde vensters op een doorgetrokken, witgeschilderde cordonlijst, later aangepast tot rechthoekige. Ook de begane gronden zijn later aangepast met per woning een deur tussen twee grote vensters. Zij- en achtergevel op de bovenverdieping geleed door halfronde vensters. Sporen van gedichte vensters. Tegenaan linkerzijgevel, aangebouwde bergruimte.

  • VAN SLAMBROUCK J., De molen van Moerbrugge, in Heemkundige Kring Oostkamp, nummer 9, 2004, p. 21-25.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herberg Het Molentje [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88015 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.