erfgoedobject

Boerenarbeiderswoning

bouwkundig element
ID
88020
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88020
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenarbeiderswoonst
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalige boerenarbeiderswoonst wellicht van circa 1800. Opgesplitst in twee wooneenheden en links een geïncorporeerd stalvolume, loodrecht op de rijweg georiënteerd. Op de Kabinetskaart der Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op het initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778), wordt reeds bebouwing op deze locatie weergegeven; het is echter niet duidelijk of het gaat om de huidige hoeve. Eerste duidelijke weergave van het volume op de Atlas der Buurtwegen (van circa 1843).

Oorspronkelijk verankerde, bruine baksteenbouw van vijf traveeën, later aan de straatkant uitgebreid met één travee van anderhalve bouwlaag. Aan de voor- en de achterzijde met een bepleisterde en grijs beschilderde plint. Licht overkragend zadeldak met Vlaamse pannen. Rechthoekige openingen; bewaard schrijnwerk onder meer groen en wit beschilderde luiken.

Achtergevel met kleine vensters, waarvan één met schuifraam.


Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Boerenarbeiderswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88020 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.