erfgoedobject

Langgestrekte hoeve

bouwkundig element
ID
88022
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88022
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoeve van het langgeveltype teruggaande tot het einde van de 18de eeuw. Op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778), en op het primitief kadasterplan (circa 1835) worden reeds het woonhuis met geïncorporeerd stalgedeelte en een later afgebroken bijgebouw weergegeven; aan de ene zijde van het woonhuis bevindt zich de boomgaard en aan de andere zijde de tuin. Het primitief kadasterplan (circa 1835) geeft als eigenaar Pieter Galle. In 1883 registreert het kadaster de vergroting van het stalgedeelte, dat geïncorporeerd is in het woonhuis, en de bouw van twee later afgebroken bijgebouwtjes. Recent opgetrokken bijgebouwen.
Hoeve van het langgeveltype, bestaande uit een woonhuis van zes traveeën en een geïncorporeerd stalgedeelte. Zwaar verankerde baksteenbouw onder een vernieuwd zadeldak met pannen. Gecementeerde voorgevel met imitatievoegen. Woongedeelte van anderhalve bouwlaag, voorzien van beluikte vensters met vernieuwd houtwerk. Stalgedeelte met dubbele verankering; roodgeschilderde staldeur met een bovenliggend laadluik.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Oostkamp, 1883/36.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Langgestrekte hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88022 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.