erfgoedobject

Vermoedelijk seinwachterswoning

bouwkundig element
ID
88026
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88026
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Vermoedelijk voormalige seinwachterswoning, gelegen ten oosten van de spoorlijn Brussel-Oostende, aangelegd tussen 1834-1838. Volgens het kadaster daterend uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Kleine, typische voortuin, afgeschermd door een schuin muurtje van kasseien met een centraal paadje en een paadje langs het huis.

Cottage-geïnspireerde woning gelegen dwars op de spoorlijn, op de hoek met de Bareelstraat en de Gevaartsestraat. Verankerde, bruine baksteenbouw onder een overkragend zadeldak bedekt met zwarte, Vlaamse pannen. Licht vooruitspringende, wit beschilderde plint. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen met rechts lager volume van één travee en anderhalve bouwlaag. Licht getoogde openingen onder wit beschilderde lateien met fijne rollaag. Kleine bovenvensters op een fijne, over de voor-, zij- en achtergevels doorlopende kordonlijst van oranje baksteen. Bewaard bruin beschilderd schrijnwerk. Aan tuinzijde heeft het huisje een uitbouw onder een lessenaarsdak met leien. Origineel, wit beschilderd schrijnwerk met rechts enkele vensters en een deur met glas-in-lood met ingewerkte bloemversieringen.

Daarachter ligt een tuintje, afgezoomd door betonnen paaltjes. Achteraan, deels overwoekerd nutsgebouwtje met twee wit beschilderde deurtjes en achteraan een zolderluikje en verschillende luchtsleuven.


Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vermoedelijk seinwachterswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88026 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.