erfgoedobject

Hoeve Musoir

bouwkundig element
ID
88029
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88029

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Musoir
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Kleine, laat 19de-eeuwse hoeve bestaande uit losse bestanddelen rondom een erf, toegankelijk via een kronkelende oprijlaan vertrekkende als zijdreef van de Nieuwburgstraat. De hoevenaam, het Franse woord voor 'uiteinde', is toegekend in 1975, naar aanleiding van de actie van de Heemkundige Kring van Oostkamp; mogelijk verwijst de naam naar de ligging van de hoeve op het verste punt van het kasteeldomein of op het uiteinde van een zijarm van de Nieuwburgstraat. Heden nog steeds horend tot de eigendommen van kasteel "Nieuwburg" (confer nummer 2).
In 1874 registreert het kadaster de bouw van het woonhuis door een zekere Jacobus van Parijs en één jaar later ten noorden de uitbreiding met de stal. De hoeve behoort zeker vanaf het einde van de jaren 1940 tot de eigendommen van het kasteel "Nieuwburg" (confer nummer 2). In 1949 wordt het woonhuis door de familie Peers uitgebreid.
Eénlaags woonhuis van drie traveeën onder een zadeldak met Vlaamse pannen van het dubbelhuistype. Voorgevel op een zwart gepekte plint met centrale voordeur tussen twee beluikte vensters; houtwerk rood-witgeschilderd. Stalgebouw dwars op het woonhuis; verankerde baksteenbouw onder een pannen zadeldak, zijgevel met laadluik.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Oostkamp, 1874/8, 1875/17, 1949/43.
  • DE CRAEMER W., Hoevebenaming, Nieuwe benaamde hoeven in Oostkamp, in De Merel, jaargang 9, nummer 2, 1979, p. 23.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve Musoir [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88029 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.