erfgoedobject

Gemeentepark de Valkaart

bouwkundig / landschappelijk element
ID
88051
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88051

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalig kasteelpark van het kasteel "Châlet Flore", heden gemeentepark met villa "'T VALKENNEST" (confer geschilderd opschrift), cultuurcentrum De Schakel, Onze-Lieve-Vrouwkapel en de voormalige hoeve heden "'t Bloemenhuisje" (confer Albrecht Rodenbachstraat nummer 46).

Historiek

Volgens het kadaster laat baron Arthur Pecsteen-Peers in 1877 een pittoresk kasteeltje bouwen zogenaamd "Châlet Flore" met een bijhorend koetsgebouw, conciërgewoning, stalling en kasteeldomein. In 1918 wordt het kasteeldomein aangekocht door de heer Kervyn de Merendré, die de naam ervan verandert in "Le Chenoy". In 1953 wordt het kasteel afgebroken en herbouwd als de kleine villa zogenaamd "'t Valkennest".
In 1971 verkoopt de familie Kervyn de Merendré het eigendom aan de gemeente Oostkamp, die de bestaande gebouwen in het kader van het BPA Centrum-Oost na restauratie herbestemt als recreatie- en vergaderruimte en het park openstelt voor het publiek. Vandaag is het gemeentepark "De Valkaart" omgeven door sport-, cultuur- en vrijetijdsaccommodatie. Zo wordt het voormalige bijgebouw (voormalige stallingen en koetshuis) herdoopt tot cultureel centrum De Schakel. Op het einde van de jaren 1980 wordt het park aangelegd en enkele kleinere gebouwen, zoals de hovenierswoning (toen in gebruik als jeugdlokaal van de VKSJ) aan de Stationsstraat en een bergplaats afgebroken.

Beschrijving

Voormalig kasteeldomein aan de straatzijde voorzien van twee bakstenen pijlers met geprofileerde, natuurstenen bekroning en daartussen een bewaard ijzeren hekken. Deze pijlers dateren van de bouwperiode van het eerste kasteel confer materiaalgebruik en bouwstijl.

Villa

Villa met beschilderd opschrift "'T VALKENNEST". Bepleisterde villa geïnspireerd op de cottagearchitectuur en meer bepaald de zogenaamde "hoevestijl" confer vrij massief volume met vlakke, bepleisterde en geschilderde gevels onder een steil, pannen zadeldak met getopte dakvensters. Typische centrale toegangstrap tussen gebogen bakstenen muurtjes. Vernieuwd schrijnwerk.

Bijgebouw

Voormalig bijgebouw (heden cultuurcentrum De Schakel), in 1978 uitgebreid in noordelijke richting. Oorspronkelijk volume op een L-vormige plattegrond. (Heden wit beschilderde) baksteenbouw onder een pannen zadeldak doorbroken door twee dakvensters. Volgens een oude foto, eertijds enkel halve openingen, smalle deur en externe trap op de westelijke zijgevel confer de nu tot venster omgevormde deuropening.

Park

Villa op lichte verhoging gebouwd en omgeven door een drietal graslanden en vijvers/waterpartijen. De graslanden en vijvers vormen de zichtlijnen binnen de parkaanleg. Eén vijver en grasland ligt langs de toegangsweg vanaf de Stationsstraat, met enkele begeleidende solitaire bomen of bomengroepjes. De vijver ten (zuid)oosten van de villa met omgevende bomen en de vijver ten noorden van de villa sluiten aan op een grasveld naar een bijgebouw.
Verspreid in het park zijn enkele parkelementen van diverse periodes bewaard gebleven: haag van haagbeuk, zilverlinde, plataan, trompetboom aan villa, ...

Kapel

In het park staat een kleine, bakstenen Onze-Lieve-Vrouwekapel gebouwd in 2001 ter vervanging van een oudere kapel, die dateerde uit het einde van de 19de eeuw en in het park van de familie Kervyn de Merendré stond.
Pijlerkapelletje in witgeschilderde baksteen (met plint en verbrede bovenbouw) onder een zadeldakje; rondboognis met Mariabeeldje. Omringd door een Lindeboom en enkele taxussen.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Oostkamp, 1877/37, 1953/69, 1971/105, 1978/6, 1989/66.
  • BOULJON B., Het Oostkamp, Ruddervoorde, Hertsberge en Waardamme van toen. Een verzameling foto's van de vier Oostkampse deelgemeenten in de 19de en de eerste helft van de 20ste eeuw, Brugge, 1984, p. 31.
  • BOULJON B., Bij het eeuwfeest van het Oostkampse gemeentehuis (3), in De Merel, jaargang 12, nummer 2, 1982, p. 32-33.
  • BOULJON B., Oostkamp, Ruddervoorde, Hertsberge en Waardamme in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1981, nummers 78 en 86.
  • CLAEYS G., Oostkamp in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1982, nummer 31.
  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Oostkamp, in Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Oostkamp-Outrijve, Assebroek, 2005.
  • DEMULDER J., De kapellen te Oostkamp, in Heemkundige Kring Oostkamp, jaargang 2, nummer 4, 2001, p. 9-10.
  • PLASSCHAERT D., Jan Demulder, voorzitter heemkundige kring Oostkamp, in Honderd parochiebabbels uit Kerk en Leven, 2002-2004, Deel I (1-50), Oostkamp, 2004, p. 37.
  • VANDE GINSTE S., Archiefbeelden Oostkamp, 2005, p. 100, 104.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Parkaanleg

Het park is aangelegd naar een ontwerp van landschapsarchitect Jules Buyssens.

In 2003 werd het aanwezige bomenbestand geïnventariseerd. Daarbij werden onder meer een plataan (Platanus x hispanica) met stamomtrek van 314 cm, een kleinbladige linde (Tilia cordata) van 300 cm, een catalapa (Catalpa bignonioides) van 248 cm, een bontbladige esdoorn (Acer pseudoplatanus 'Leopoldii') van 191 cm en een zomereik (Querqus robur) met een stamomtrek van 185 genoteerd. Stamomtrekken worden standaard gemeten op een hoogte van 150 cm.

  • Arboretum Wespelaar, Databank beltrees [online], (geraadpleegd op 16 januari 2023).
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Hoeve

  • Is deel van
    Stationsstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gemeentepark de Valkaart [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88051 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.