erfgoedobject

Villa Bloemendael

bouwkundig element
ID
88059
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88059

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Bloemendael
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Villa "Bloemendael", volgens het kadaster te dateren rond 1941. De ongedateerde bouwaanvraag uit het gemeentearchief van Oostkamp vraagt de toelating voor het bouwen van een woonhuis met aanhorigheden in opdracht van August Standaert. De woning is van de straat afgescheiden door een kleine voortuin met een fraai, witgeschilderd betonnen hekken.
Oranje baksteenbouw op een bepleisterde plint, afgedekt door een hoog schilddak met Vlaamse pannen. Tweeledige gevelopbouw: licht vooruitspringende rechterrisaliet bekroond door een puntgevel en benadrukt door een erkeruitbouw onder een balkon met witgeschilderde, arduinen balustrades. De drie linkertraveeën zijn bovenaan afgezoomd door een rondbogenfries. Rondbogige openingen. Bewaard houtwerk. Zijgevel met klimop begroeid.

  • Gemeentearchief Oostkamp, Bouwaanvragen: Oostkamp, s.d.
  • CLAEYS G., Oostkamp in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1982, nummer 34.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Villa Bloemendael [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88059 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.