erfgoedobject

Hoeve 't Kalseienhof

bouwkundig element
ID
88064
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88064

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve 't Kalseienhof
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Dieper in gelegen hoeve met losse bestanddelen, genaamd "'t Kalseienhof". Benaming toegekend in 1975, naar aanleiding van een actie van de Heemkundige Kring van Oostkamp. Bouw van de hoeve volgens het kadaster in 1899 in opdracht van Louis Charliers de Buisseret uit Maizières; de hoeve bestaat uit een woonhuis met drie landgebouwen. Bijgebouwen uit de tweede helft van de 20ste eeuw.
Hoeve met een boerenhuis, stal en schuur gelegen rondom een met gras begroeid erf. Erfoprit (deels geasfalteerd, deels gekasseid) afgezoomd door bomen en witgeschilderde betonnen palen. Verankerde baksteenbouw onder zadeldaken bedekt met pannen. Eénlaags witgeschilderd boerenhuis op een zwart gepekte plint. Voorgevel van vijf traveeën met centraal daarboven een dakvenster; vernieuwd houtwerk. Stal, gelegen langs de oprit, onder een overkragend zadeldak. Zijgevel met laadluik, waarvan de geveltop heropgebouwd is confer rode bakstenen. Voorgevel met dakvenster. Schuur aan de overzijde van het erf: bruine baksteenbouw met een centrale poort.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Oostkamp, 1899/6.
  • DE CRAEMER W., Hoevebenaming, Nieuwe benaamde hoeven in Oostkamp, in De Merel, jaargang 9, nummer 2, 1979, p. 23.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve 't Kalseienhof [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88064 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.