erfgoedobject

Hoeve Hulsthof

bouwkundig element
ID
88065
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88065

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Hulsthof
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoeve "Hulsthof" zeker daterend van het derde kwart van de 18de eeuw. Gelegen op het einde van een westelijke zijarm van de Stuivenbergstraat, vlakbij de autosnelweg Brussel-Oostende (E40).
Vermoedelijk voor het eerst weergegeven op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778), bestaande uit een hoofdvolume. Vermoedelijk rond 1800 uitgebreid met een langwerpig schuurvolume in het verlengde van het bestaande woonhuis en met een recht er tegenover gelegen langwerpige schuur confer zo afgebeeld op het primitief kadasterplan (circa 1835) en op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843). Op laatstgenoemde Atlas lijkt de hoeve ook bereikbaar via een toegangsdreef vanuit een kerkwegeltje ten zuidwesten gelegen en omschreven als "Sentier du Chemin dit Azelaerstraet au hameau de Herkegem". In 1882 komt de hoeve via erfenis in het bezit van Louis Charliers de Buisseret en Lucia Borluut en zij laten in datzelfde jaar een bakhuis bouwen. Het kadaster registreert verdere mutaties in de jaren 1960 en 1980.

Boerenhuis, in kern vermoedelijk (deels) opklimmend tot de 18de eeuw, is heden opgebouwd uit twee volumes onder een apart zadeldak bedekt met Vlaamse pannen. Ten zuiden een volume van vier traveeën met twee dakkapellen en een hoger opgetrokken volume met twee opkamertraveeën. Verankerde witgeschilderde baksteenbouw op een zwart gepekte plint. Rechthoekige vensters (deels beluikt) met vernieuwd houtwerk en in de achtergevel met diefijzers. Tegen de zijgevel laag aanpalend volume onder een pannen lessenaarsdak.
Langwerpige, ten noorden in het verlengde van het boerenhuis aanpalende stal onder een licht overkragend zadeldak met pannen. Verankerde baksteenbouw op een zwart gepekte plint. Voorgevel met sporen van verscheidene gedichte openingen. Bakhuis gelegen aan de erftoegang tegenover het woonhuis; baksteenbouw onder een pannen zadeldak.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Oostkamp, 1883/70.
  • DE CRAEMER W., Hoevebenaming, in De Merel, jaargang 9, nummer 1, 1979, p. 19.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve Hulsthof [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88065 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.