erfgoedobject

Dorpswoning met schuur

bouwkundig element
ID
88069
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88069
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning met schuur
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

20ste-eeuws woonhuis met achtergelegen, 19de-eeuwse schuur. De dwars op de straat georiënteerde schuur staat aangeduid op een plan van eigendommen uit het Rijksarchief van Brugge. Het herbouwde woonhuis is volgens het kadaster in gebruik genomen in 1936.
Begroeid voortuintje en verharde oprit links van de bebouwing. De tuin bevindt zich aan de andere zijde. Woonhuis van rode baksteen onder een zadeldak met pannen. Rechthoekige openingen met betonnen lateien; gebruik van strekse lagen rode baksteen als verbinding tussen de bovendorpels. Bewaard houtwerk met typerende fijne roedeverdeling (bovenlichten met Tiffanyglas). Achtergelegen schuur, verbonden met het woonhuis via een lager volume van drie traveeën, eveneens onder een pannen zadeldak. Schuur: bruine verankerde baksteenbouw onder een overkragend en deels vernieuwd pannen zadeldak. Voorzien van een centrale, dwarse doorrit en staldeuren en vierkante venstertjes onder betonnen lateien.

  • Rijksarchief Brugge, Kaarten en plannen Mestdagh, nummer 1095: Plannen van eigendommen, eigendom van de weduwe J. van den Wouwere geboren Isabelle Beaucourt en Jeanette Beaucourt, 19de eeuw.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dorpswoning met schuur [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88069 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.