erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
88099
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88099
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoeve gebouwd en uitgebreid in de loop van de 19de-20ste eeuw, bestaande uit een boerenhuis en stal, gelegen op het einde van een lange, onverharde oprit. Bouw van het woonhuis in de periode 1838-1846 in opdracht van Carolus Beaucourt en Joannes Desmet, beide werkman te Oostkamp, en weergegeven op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843). In 1851 laten Maria Beaucourt, weduwe van J. Van de Wouwere, en haar zus een landgebouw in de boomgaard bouwen tegenover het bestaande woonhuis. Dit gebouw wordt nog weergegeven op het huidig kadasterplan, maar is vermoedelijk recent afgebroken. In 1883 wordt de stal gebouwd. De kaart van het Militair Cartografisch Instituut (circa 1880) toont vrij duidelijk dat op het einde van de 19de eeuw een loodrechte toegangsdreef de hoeve verbindt met de weg, ter hoogte van het toenmalige gehucht "Wollestraet". In september 1928 laat Camiel Maertens het woonhuis vermoedelijk herbouwen, echter mogelijk met bewaarde oudere kern. In 1946 vergroot hij de stal en bouwt een nieuw landgebouw achter het woonhuis.

Onverhard erf met een haag aan de noordzijde van het woonhuis. Bewaarde boerenarbeiderswoning van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met pannen. Voorgevel afgelijnd door een muizentandfries en doorbroken door licht getoogde openingen voorzien van vernieuwd, witgeschilderd houtwerk. Woonhuis later uitgebreid in noordelijke richting. Ten westen recent aangebouwd volume onder lessenaarsdak. Stal loodrecht op het woonhuis georiënteerd eveneens onder een overkragend zadeldak met pannen. Groen beschilderde staldeuren. Latere uitbreidingen.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Oostkamp, 1839/4, 1851/27, 1883/88.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Hertsberge, 1928/5, 1946/6.
  • Rijksarchief Brugge, Kaarten en plannen Mestdagh, nummer 1102: Plan van eigendommen, eigendom van de weduwe van J. van de Wouwere, geboren Isabelle Beaucourt, en Jeanette Beaucourt, 19de eeuw.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88099 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.