erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
88121
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88121

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen volgens het kadaster gebouwd in 1873-1875 doch recent uitgebreid met een nieuw woonhuis. Tot de oprichting van de zelfstandige gemeente Hertsberge in 1919 gelegen op het grondgebied van Ruddervoorde. Vergroting van de hoeve in 1946: uitbreiding van de schuur en bouw van een landgebouwtje ten westen van het woonhuis.
Eénlagig boerenhuis van vier onregelmatige traveeën, evenwijdig aan de straat gelegen. Aanpalend stalgedeelte onder lessenaarsdak tegen de oostelijke zijgevel. Verankerde baksteenbouw onder zadeldak met Vlaamse pannen. Witgeschilderde voorgevel op zwart gepekte plint. Hoofdzakelijk bewaard houtwerk in rood en witgeschilderd. Ten oosten van het woonhuis bevindt zich een schuur en ten westen een stal. Verankerde baksteenbouw onder licht overkragende zadeldaken met rode pannen. Kopgevel van de schuur doorbroken door grote poort en deels herstelde geveltop.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Ruddervoorde, 1874/7.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Hertsberge, 1946/2.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve met losse bestanddelen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88121 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.