erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
88140
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88140

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kleine hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Kleine hoeve gelegen in de wijk Kortekeer, in een bocht van de Sterredreef schuin tegenover nummer 30. Tot het ontstaan van Hertsberge als zelfstandige gemeente behoort de hoeve tot het grondgebied Ruddervoorde. Perceel langs de woning aan straatkant omhaagd. Links oprit aangelegd met kasseien.
Eind 18de-eeuwse of begin 19de-eeuwse kleine hoeve confer afwezigheid van bebouwing op de Kabinetskaart der Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op het initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778), en afbeelding op het primitief kadasterplan (circa 1835). In 1905 wordt de hoeve eigendom van Robert Rapaert de Grass, vanaf 1880 eigenaar van het "Kasteel van Hertsberge" (confer Proosdijstraat nummer 38) en eerste burgemeester van Hertsberge (burgemeester tussen 1921 en 1930). De hoeve wordt in 1905 gedeeltelijk gereconstrueerd.
Boerenhuis van één bouwlaag onder een steil zadeldak met pannen. Lager aangebouwd volume aan de westzijde eveneens onder zadeldak met pannen en volume aan oostzijde onder lessenaarsdak met pannen. Witgeschilderde gevels op een zwartgeschilderde plint. Toegang aan achterzijde. Kleine rechthoekige, beluikte vensters met zwart beschilderde lateien. Onbeschilderde vensterbanken van gesinterde bakstenen. Bijgebouw ten noordoosten van het woonhuis.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Ruddervoorde, 1905/8.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88140 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.