erfgoedobject

Arbeiderswoning

bouwkundig element
ID
88147
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88147

Juridische gevolgen

Beschrijving

19de-eeuwse arbeiderswoning op de hoek met de Toekomststraat en gebouwd op grond die in de tweede helft van de 19de eeuw eigendom is van de kasteelheer van het nabijgelegen kasteel "Bulskampveld", met name baron Alfred d'Huart de Broqueville. Op 5 mei 1894 wordt de grond geschonken aan de net opgerichte kerkfabriek van Sint-Jan. Het kadaster registreert eveneens in 1894 de bouw van de erfpachtwoonst. Pachter is schrijnwerker August Thys.
Verankerde en aan straatzijde wit beschilderde baksteenbouw, afgedekt door vernieuwd pannen zadeldak. Woondeel van in oorsprong vijf traveeën en twee bouwlagen. Muizentandfries onder de gootlijst. Rechthoekige openingen op de begane grond; kleine korfboogvormige openingen op de verdieping. Voormalige bergplaats met twee later deels gedichte deurtjes in de zijgevel; nu in gebruik als garage confer poort in achtergevel. Mogelijk bewaarde voutekamer en voutekelder achteraan de woning. Vernieuwd houtwerk.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Oostkamp, 1894/20.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 212: Kadastrale legger, artikels 106 en 128.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Arbeiderswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88147 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.