erfgoedobject

Klooster en school van de zusters apostolinnen

bouwkundig element
ID
88148
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88148

Juridische gevolgen

Beschrijving

In oorsprong eind 19de-eeuws klooster en school van de zusters apostolinnen, afhankelijk van het moederklooster gelegen aan de Peperstraat te Brugge, doch grondig verbouwd in 1962. Heden schoolgebouw in erfpacht gegeven aan de Vereniging Vrije Basisscholen Oostkamp. Het huidige gebouwencomplex bestaat vandaag uit een schoolvleugel met ten noorden en oosten een omringende speelplaats, een klooster en de kapel. Het geheel is van de straat afgescheiden door een half hoge, bakstenen muur. Begraasde voortuin voor klooster en kapel.

Historiek

Tussen 1873 en 1876 laat barones Elisabeth Le Candèle de Gyseghem (1773-1864), eigenares van het toen nabijgelegen kasteel "Bulskampveld", op een deel van haar eigendommen een "huis, school, gebouw en plaets" bouwen. Een oude foto toont een vijf traveeën-brede vrij imposante woning met zijtrapgevels met een ten oosten aanpalende lagere vleugel; het geheel is aan straatzijde afgezet door een hoge bakstenen muur. Deze vrije gemengde school wordt bestuurd door enkele zusters apostolinnen uit Brugge die zich in het huis vestigen. In 1898 en 1902 wordt het huis in opdracht van baron Alfred d'Huart, de nieuwe eigenaar van het nabijgelegen kasteel en de gronden, omgevormd tot klooster en uitgebreid in oostelijke richting. Volgens de gegevens van het kadaster laat de familie Gilles de Pélichy in 1935 in de tuin ten westen van de bestaande woning een kleine kloosterkapel bouwen. In januari 1962 wordt het bestaande klooster in opdracht van de zusters apostolinnen van Brugge gedeeltelijk afgebroken en heropgebouwd en wordt op de hoek met de Toekomststraat een nieuwe vleugel (Wingensestraat nummer 8) voor het klooster gebouwd.

Beschrijving

Schoolvleugel met sporen van 19de-eeuws metselwerk in de voorgevel doch duidelijk aangepast en uitgebreid in de jaren 1960. Verankerde baksteenbouw van negen traveeën en één bouwlaag onder een zadeldak met Vlaamse pannen. Straatgevel geritmeerd door grote vensters onder lateien; ingang in versneden nis onder luifel.
Kapel van circa 1935 aangebouwd tegen zijgevel van kloostergebouw. Zuidoost-georiënteerde bakstenen kapel van het zaalkerktype aanknopend bij de revival van de historiserende stijlen in het begin van de 20ste eeuw. Rechthoekige plattegrond van drie traveeën en een driezijdige apsis onder zadeldak met Vlaamse pannen en peerspitsvormige lantaarn op de nok, bekroond met smeedijzeren windhaan. Aan de zuidwestzijde, later aangebouwde sacristie onder plat dak. De noordgevel is een verankerde puntgevel met schouderstukken en arduinen rollaag; brede dubbele toegangsdeur en groot rondboogvenster, beide in een geprofileerde, geblokte omlijsting van witte natuursteen. Voor- en zijgevel geritmeerd door steunberen met arduinen dekstenen en op de hoek twee haaks op mekaar gestelde steunberen. Zijgevel met dito vensteropeningen. Voorzetramen en bewaard glas-in-loodraam. Lage aangebouwde sacristie. Pastoorspad en kleine tuin aan straatzijde.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Oostkamp, 1874/5, 1899/10, 1903/10.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Hertsberge, 1935/9, 1942/5, 1961/30.
  • BOULJON B., Oostkamp, Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1981, nummer 27.
  • BOULJON B., Feest in Hertsberge 1894-1994. Een eeuw parochiekerk Sint-Jan-Evangelist, Oostkamp, 1994.
  • VLAMYNCK J., Hertsberge, in Bos en Beverveld. Jaarboek 1985, nummer 18, p. 125.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Klooster en school van de zusters apostolinnen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88148 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.